РЗИ: Безопасно е къпането на Попския плаж

Вижте резултатите от изследванията на морската вода

Акредитираният лабораторно изпитателен комплекс при РЗИ - Бургас анализира пробите от проведения мониторинг на 28 август. 

Резултатите установяват краткотрайно замърсяване в зоните за къпане „Попски плаж“ (Царево) и „Китен – северен плаж“, което е било обект на допълнителен мониторинг.

Установените стойности не крият риск за ползването на водите за къпане и не налагат да бъдат предприети мерки за разпореждане на временна или постоянна забрана за къпане, промяна в графика на мониторинга, взимане на допълнителни проби, препоръки към плажуващите и др.

Видно от посочените резултати, установява се наличие на Ешерихия коли и Ентерококи не само в зоните за къпане, които са били обект на изследване от Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и Асоциация „Активни потребители“. Всички установени резултати до момента и за предходните години са публикувани на интернет страницата на РЗИ - Бургас.

Въз основа на провеждания мониторинг на зоните за къпане през сезон 2023 г. в южното Черноморие не е установен резултат изискващ въвеждането на забрани и ограничения. 

Органите на държавния здравен контрол освен за наличие на Ешерихия коли и Ентерококи провеждат и изследвания за Салмонела и Неаглотиниращ холерен вибрион, като до момента не е установено наличие по тези два показателя.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови