Анонимни концесионери не искат да плащат на общините

Концесии на морски плажове се дават от 1998 година. В момента особено сериозно е положението при старите концесии, които са сключени през 98-ма -99-та - 2000 година. Тогава договорите с държавата са сключвани при 20 процента свободна площ за плажуващите

- се казва в декларация на група концесионери, които изразяват задоволство от последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и в същото време настояват за още облекчения.

„Сега на концесионерите им се дава не 80, а 50 процента стопанска дейност. На практика се получава така, че те са длъжни да се грижат за 100% от плажа, а да получават приходи от само 50 на сто. Т.е. по Закон 50% от плажната ивица трябва да бъдат свободни от платени чадъри и шезлонги, а концесионерите и наемателите трябва да осигурят водно спасяване, медицински пунктове и почистване на ивиците.

Това, за което настояваме е държавата да облекчи задълженията в договорите на концесионерите, да промени неравнопоставеностите и ограниченията, въведени от досегашната правна уредба-да се промени начинът на определяне на наемните и концесионните такси, да се създаде цялостна политика за управлението им, да се промени площта на свободната зона в зависимост от категорията на плажа, да се премахнат двойните такси, които концесионерите плащат на държавата и общините, да се категоризират ивиците“- се казва още в декларацията.

                                                           

Добавете коментар


Защитен код
Обнови