Несебърският кмет на подсъдимата скамейка в Русе

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Съдебният прецедент е да скрие делото от общественото внимание

В този час Русенският Окръжен съд започва съдебно заседание по дело за отнемане незаконно придобито имущество на стойност стойност 1 840 650 лв. на кмета на община Несебър Николай Димитров, научи burgasdream.com.

Делото е заведено от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ),която запорира имуществото на несебърския градоначалник през април месец м.г. Тогава бе запорирано и имущество на стойност 874 905 лв. на главния архитект на общината Валентин Димов. Срещу него също има заведено дело.

Според запознати образуване на съдебно производство на лице от един съдебен район, в друг съдебен район, става поради няколко причини, като една от тях е съдийският състав да си направи отвод, а другата причина е за да не влияе общественото мнение върху решенията на съда. Предвид големия обществен интерес към това дело и като цяло към дейността на кмета Николай Димитров, която не винаги е в синхрон с българските закони, най- вероятната причина е скриване от общественото внимание това дело, както и хода на съдебните заседания.

Всичко започна с проверка на кмета Николай Димитров по случая „Дюнигейт“, при която лъсват разминаване между придобито и декларирано имущество. Делото „Дюнигейт“ по което беше привлечен и главния архитект на Несебър Валентин Димов премина през няколко фази, докато накрая и двамата бяха оправдани  и се разминаха с административни глоби.

Установеното от инспекторите на КОНПИ разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години е близо 2 млн. лв. За Валентин Димов констатираното несъответствие за същия период е малко над 1 млн. лв.По искане на комисията, Бургаският окръжен съд е допуснал обезпечение на пет жилищни имота, три от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил Мерцедес на обща стойност 1 840 650 лв., собственост на кмета Николай Димитров и членове на неговото семейство.

Бургаският окръжен съд е допуснал и обезпечение на 11 имота на територията на общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър, лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки на обща стойност 874 905 лв, собственост на главния архитект на Несебър Валентин Димов и членове на семейството му.

Според разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, в тримесечен срок КОНПИ трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществото на Николай Димитров и на имуществото на Валентин Димов.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), обаче избира Русе да води делото срещу кмета на Несебър Николай Димитров. Независимо от изхода на делото, този факт ще внася сянка на съмнение.

ПОВЕЧЕ ЗА ДЮНИГЕЙТ ЧЕТЕТЕ ТУК

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови