Два острова попадат в Национален парк "Българско Черноморие"

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Плажовете край морето ще влязат в Национален парк "Българско Черноморие". Предлага се той да обхваща 52 400 хектара площ. 

 

В обхвата на парка ще влязат природните паркове "Златни пясъци" и "Странджа", резерватите "Калиакра", "Камчия" и "Ропотамо", поддържаните резервати "Балтата", "Атанасовското езеро" и "Пясъчната лилия". "Дуранкулашко езеро", "Шабленско езеро", "Аладжа манастир", "Калината", "Ракитник", "Лиман", "Яйлата", "Смриките", "Ортото", "Иракли", "Поморийско езеро", "Бургаски солници", "Пода", "Узунгерен", "Ченгене скеле" също ще влязат в обхвата на парка. 

В него ще са и островите св. Иван и св. Петър, "Силистар", "Стамополу", "Блатото", "Колокита/Коренята", устието на р. Велека и "Ароматна матиола".

Сред природните забележителности, които попадат в обхвата на бъдещия национален парк, са скалните образувания, фиордите и Тюленовата пещера при Маслен нос, нос Емине, нос Агалина, пясъчни дюни в няколко местности и други.

Предстои планът за обявяване на Национален парк "Българско Черноморие" да мине на обществено обсъждане. Създаването му е съобразено с нови текстове в Закона за защитените територии.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови