Бургаската болница иска център за деца в неравностойно положение

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Бургаската многопрофилна болница кандидатства за изграждане на център за деца от неравностойни социални групи.

Проектът вече е готов и е подаден за участие в европейско финансиране. Това съобщи днес изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев по време на информационна среща „Инициативи за обществено здраве“, организирана от Община Бургас, Министерството на здравеопазването, със съдействието на МБАЛ Бургас.

„Инициативи за обществено здраве” е финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. Програмата се изпълнява чрез Министерството на здравеопазването  и има за цел да увеличи ефекта от финансирането в няколко приоритетни области, които отговарят в максимална степен на националните приоритети в сектора на здравеопазването, произтичащи от международни, европейски и национални договори и законодателството в България. В частност, Програмата има за цел да допринесе за постигане на следните резултати: Подобряване на управлението в областта на здравеопазването; подобряване на достъпа и качеството на здравните услуги, включително репродуктивно здраве и профилактика; подобрени психично-здравни услуги; специфични предизвикателства за здравето на ромите.

В днешната среща участваха директори на здравни заведения от Бургас и региона, както и представители на неправителствени организации.

Форумът бе открит от зам.-кмета по здравеопазване на Община Бургас д-р Лорис Мануелян, който за пореден път припомни колко важни са европейските пари за Бургас и как те са променили облика на града ни. Д-р Мануелян добави, че привлечените средства от Европа в сферата на здравеопазването в Бургас са по-малко в сравнение с тези в другите сфери и подобни срещи ще спомогнат изоставането да бъде компресирано. Гост лектор бе д-р Елвира Фотева от Министерството на здравеопазването. Тя разясни механизмите за кандидатстване по европейските програми в новия период.

„Ние ще кандидатстваме по мярка 5 от програмата, която е свързана изграждане на рехабилитационни бази  за деца от неравностойни социални групи, а те са пряко свързани с дейността на МБАЛ-Бургас. Те изискват работа по клинични пътеки, а Бургаската болница е единствената, която може да работи по пътеки, които бих нарекъл диагностични. В нашия регион ще бъдем почти единствените, които ще работим  в  тази сфера. Общината може би също ще работи в приоритетните за нея области в рехабилитацията на децата и ще си сътрудничим”, каза доктор Георги Матев. Той поясни, че става дума и за деца със специфични здравни проблеми – аутизъм, ДЦП и др.

„Тези центрове за деца от неравностойни социални групи ще бъдат разположени на територията на МБАЛ-Бургас. Имаме необходимия сграден фонд, имаме добра база, която би могла да се реновира и тя ще бъде от полза, защото ще се съчетаят двете основни процедури -  рехабилитационна и лечебна. Много малко здравни заведения в региона биха могли да предоставят едновременно и двете пера в здравеопазването”, добави още д-р Матев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови