Бургазлия изпада в кома след пости

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Три пъти спасяват живота на религиозния мъж.

 

След пости и до изтощаване на организма със спорт 32-годишният Мартин Колев от Бургас три пъти е на косъм от смъртта. И трите пъти във ВМА го връщат към живот. 

Младият мъж обаче изпада в опасно състояние, при което заради липсващ ензим мускулите започват да се "разпадат", пише "Труд".

Всичко започва преди 8 години, когато през февруари Мартин решава да пости. Той е силно вярващ и още след като навършва 15, стриктно спазва въздържание от мазно и блажно. 

"Дори в последните три дни на поста не ям нищо. По онова време обаче бях подложен и на силен стрес - бях направил своя компания и имах много ангажименти. А в деня, когато ме застигна най-голяма криза на слабост и застраши живота ми, бях карал и колело цели 20 км. Така организмът ми, просто казано, колабира", разказва бургазлията. 

В злополучния февруари на 2007 г. първите три дни от адската криза Мартин Колев се опитва да се справи сам. Един от жизненоважните показатели на организма му - креатин фосфокиназа, е 140 пъти над нормата. 

Започва обикаляне по болниците, като накрая го приема проф. Николай Петров - тогава началник на реанимацията на ВМА. Младият мъж е в много тежко състояние и на апаратно дишане. Състоянието на пациента се характеризирало и с напреднал процес на разпадане на мускулните влакна.

"Беше в кома, в шоково състояние, със сринати показатели и блокирана бъбречна функция", каза проф. Петров. Той и колегите му установяват, че до това положение се е стигнало заради дефицит на ензима креатин фосфорилаза, обострен особено след поста и силното физическо натоварване. 

"Разграждането на мускулите води до повишението на разпадни продукти в кръвта които "запушват" бъбреците и така се е стигнало до бъбречната недостатъчност", ретроспективно посочи анестезиологът от ВМА. 

Мартин близо 30 дни бил на изкуствено дишане. Лечението обаче дава резултат и го изписват. 

Малко след това младият мъж отива в израелската болница "Хадаса", в която му поставят диагнозата - дефицит на ензима креатин фосфорилаза.

Втората криза с опасност на живота на Мартин Колев е през 2009 г. Този път след огромно физическо натоварване, което го срива. Отново е с опасност за живота. Пак го приемат във ВМА. Стабилизират го за седмица и той отново е на крака. 

За трети път - на 7 декември м. г., Мартин започва да се чувства адски зле. Настаняват го във ВМА вече с дихателна недостатъчност.

 "В един момент се намеси хиругът доц. Венцислав Мутафчийски (зам.-шеф на ВМА), който предложи да го оперира. Добре, че го направи, защото по време на хирургичната интервенция установи, че пациентът е с много тежко и напреднало възпаление на апендикса, Мартин е пред спукване на дебелото черво и развитие на тежък перитонит", каза проф. Петров. 

Сега бургазлията е у дома, добре е и е решил да намали напрежението в живота си. 

Проф. Николай Петров пък съветва хората да внимават с поста и диетите, а решението за тях да бъде взето според състоянието на съответния човек. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови