Скринингов апарат за слуха на новородени получи Бургаската болница

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Бургаската болница вече разполага с апарат за скрининг на слуха при нововородени. Той е дарение от „Българската Коледа”. Благодарение на това дарение вече ще можем да диагностицираме нарушенията на слуха в съвсем ранна възраст, което е неоценимо предимство за успешно лечение”, коментира д-р Светлозар Георгиев.  

 

Това изследване е задължително в родилните отделения в европейските болници. Проучванията показват, че ако нарушението на слуха се открие и лекува на ранен етап (преди шестия месец на бебето), речта и езиковите умения на детето на тригодишна възраст ще бъдат сравними с тези на връстниците му с нормален слух. „Обикновено родителите разбират, че детето не чува едва около 3-годишна възраст. Тогава е много трудно езиково-говорните му умения да се развият нормално”, обясниха специалистите от УНГ-отделението.  Бургаската болница е единствената в областта, която вече ще може да провежда такъв скрининг – не само при новородените, но и при малките деца до 3-годишна възраст. 

Скрининговият апарат ECHOLAB е компактен и преносим. Той действа на базата на ултразвука, а изследването е  напълно безвредно и безболезнено. Препоръчително е  скринингът да се направи до 6-ия месец след раждането. Апаратът, с който се провежда изследването, отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата то не усеща абсолютно нищо.  

Благодарение на „Българската коледа” МБАЛ Бургас от две години използва и изключително модерен ехограф за диагностициране на новородени и малки деца. Той открива в ранен стадий малформации в областта на централната нервна система. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови