МОСВ: Повишават се речните нива в най-южните части на Черноморието

Днес и утре повишенията на речните нива ще са по-значителни в Източнобеломорския район и в най-южните части на Черноморския район.

Валежите за денонощието ще са с количества между 20 и 30 л/кв.м. В южната част на Бургаска област количествата на валежа за денонощиетоще са между 20 и 30 л/кв.м.

Времето може да бъде потенциално опасно. Днес от юг отново ще завали, а до вечерта валежите ще обхваната и Северна България. По-съществени ще са количествата, в Южна, а привечер и през нощта срещу петък и на места в Източна България, до 20-30 л/кв.м. В останалите места до 5-10 л/кв.м.

В петък валежите ще спират, най-късно в югоизточните райони. Все още ще има количества до 5-10 л/кв.м. В събота няма да вали. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

През изминалото денонощие (от 8 часа на 20 октомври до 8 часа на 21октомври) нивата на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са се повишили. Протичащите водните количества в по-голяма част от страната са около праговете за средни води. В долното течение на реките Огоста, Вит и Камчия нивата са около праговете за високи води, както и в средното и долно течение на р. Марица и притоците в горнотото течение на р. Струма. Около праговете за ниски води остават водите в горното течение на реките Искър, Вит, Осъм, Росица, Провадийкса, Факийска, Марица и Арда.

В Черноморски басейн - колебанията са до +4/- 2см. На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, за Черноморски басейн днес и утре са възможни повишения на нивата на реките Провадийска, Камчия и Южночерноморските реки.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови