Младите бягат от Бургас заради образование и по-голяма заплата

Младите хора напускат Бургас заради образование и възможности за по-добро възнаграждение.

Това стана ясно по време на провелата се пресконференция за провелия се на 25 ноември граждански форум "Шансове за реализация на младите хора в регион Бургас", съобщи Фокус.

Форумът се реализира по проект "Стратегическо планиране и застъпничество: Инструменти за по-ефективно включване на НПО във вземането на решения и диалога с местната власт".

Според проведена в една от социалните мрежи в интернет анкета с младежи от 17 до 35 години младите хора изтъкват две причини, поради които напускат Бургас. Това са образование и по-добро възнаграждение от положения труд. Като други причини младежите са посочили търсене на среда за реализация, опознаване на други култури, усъвършенстване на чужд език, заминаване при родители, които вече живеят в Европа.

Младите хора живеят трайно в Западна Европа в страните Германия, Франция, Швейцария, Англия, Дания Шотландия и един в Китай и нямат желание да се върнат в Бургас. Те са студенти, доброволци в Европейска доброволческа служба, работещи в социалната сфера, хотелиерството, строителството,рекламата, високите технологии, дизайн.

Условията на младите хора, за да се върнат в Бургас са не символично увеличаване на заплатата, драстични промени в образователната система, осигуряване на работни места, промяна в мирогледа и обществените нагласи, толерантно отношение към различията, подобряване на условията за развиване на професионална дейности, инфраструктурата, политическа стабилност и предвидимост.

Младите търсят сигурност и повишен стандарт на живот, искат нови програми за създаване на малък и среден бизнес. Възгледите на младите хора за повишаване на шансовете за реализация са развитието на предприемачеството като основна политика на общината, целенасочено образование и подпомагането им в тяхното кариерно ориентиране и развитие. Подобряване на критерии за подбор на персонала.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови