Как да се опазим в студовете?

През зимата трябва да внимават най-вече хората с високо кръвно и болести на сърцето

Два вида измръзване може да получи човек в големите студове – общо и локално.

Tравматологът Владимир Русимов обясни по Нова телевизия, че общото измръзване е свързано с намаляване на телесната температура в следствие условията на околната среда, т.н. общо охлаждане на тялото. То преминава през няколко степени, свързано е с няколко стресови реакции в тялото. 

По думите на доктора при такива студове в тялото протичат няколко реакции, които водят най-вече до централизиране на кръвообращението. Кръвта отива повече във вътрешните органи, за да затопли мозъка, сърцето, дробовете. Това обаче се отразява върху функцията на крайниците – те стават по-сковани, намалява се подвижността им, появяват се фактори за местни измръзвания на ръцете и краката.

Първият съвет на специалиста е, ако нямат нужда, хората да не излизат от вкъщи. 

Хората, които имат работа навън, трябва да се подготвят, защото се появяват рискове за сърцето. Дори изчистването на снега пред блока е опасно за хората с високо кръвно налягане или болести на сърцето. 

„Ако трябва да стоят на студено, трябва да се подготвят малко физически”, заяви д-р Русимов.  Докторът препоръчва също стабилните обувки и дебелите дрехи.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови