150 лв. трябва да струва винетката, смята Лиляна Павлова

Средствата от тази такса били предназначени само и единствено за пътната инфраструктура

Реалната цена на винетния стикер е 150 лева, коментира във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя припомни, че таксата бе въведен през 2004 г., като тогава е заложено годишна актуализация на цената с по 5 лв. “Дали ние ще направим това зависи от много фактори. Ако въведем междувременно тол-системата, няма да се наложи корекция на цената. Това е един справедлив модел - чрез такса за разминато разстояние на тежкотоварните автомобили ще се компенсира необходимостта от вдигането на цената на винетките“, обясни Павлова. Министърът посочи, че тези средства ще се инвестират в ремонт на пътища. 

Повишавайки приходите, ремонтите на републиканската пътна мрежа няма да се осъществяват на принципа “кръпка върху кръпка“, а ще бъде обхваната ефективно значително по-голяма като обем площ, допълни Павлова.

“Парите от винетните стикери не потъват в дупките в държавния бюджет. Средствата от тази такса са предназначени само и единствено за поддръжка на пътната инфраструктура, както е законово регламентирано“, обясни тя.

Лиляна Павлова посочи, че средногодишните приходи от винетки възлизат на 230 млн. лева. “Приспадайки цената за производство и разпространение, както разходите за безплатни стикери за правоимащите, остават около 200 млн. лева. От тях около 60 млн. лева отиват за снегопочистване, а останалите са за кърпене на дупки“, заяви министър Павлова.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови