Първата Голяма Задушница за годината е

Задължителните неща за една възпоменателна служба са варено жито, червено вино и вода

Първата Голяма Задушница за годината е днес, 5 март, обясни отец Емилиян Станев, цитиран от Фокус. Той посочи, че тя винаги се отбелязва в събота. Смисълът е да почетем паметта на починалите наши близки. „Всички християни се молят за душите на починалите свои близки, Бог да им прости греховете, които са вършили приживе на Земята. В храмовете се отслужва заупокойна Света литургия сутринта, след което се извършват и панихиди. След това християните отиват на гробищата“, допълни отецът.

Задължителните неща, които трябва да присъстват, за да се извърши една възпоменателна служба са варено жито, червено вино и вода. Житото е символ на възкресението на Иисус Христос.

„Както житото се полага в земята и след това от него излиза нов клас и живот, така и мъртвите, които се полагат в гробовете, ще възкръснат. Червеното вино и водата – това е Христовата кръв, която е изтекла от ребрата му, когато е бил на кръста. Затова се прелива червено вино и вода. Нещата не се свеждат само до подавките, червеното вино и вареното жито. Най-важното е молитвата към Бог за греховете на тези хора“, каза още отец Емилиян.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови