7261 са безработните в Бургас, увеличават се

Към края на януари броят на регистрираните безработни в община Бургас е 7261 души, което е с 200 повече от декември.

Това обяви Живко Янакиев, директор на Дирекция „Бюро по труда”-Бургас по време на провелата се днес съвместна пресконференция с ДРСЗ-Бургас. 

„Януари е месецът с най-високи стойности по отношение на брой и равнище на безработица”, обясни Янакиев. По думите му, се очаква през февруари да започне спад на регистрираните безработни. 

„Хубавото е, че стартираме с по-ниски нива спрямо 2015 година, с 534 души по-малко са регистрираните безработни през 2016 г. спрямо 2015 г. ”, обясни Янакиев. Той посочи, че равнището на безработица в района на Дирекция „Бюро по труда”-Бургас е 6,3 %, като за Бургас показателят е 5,33 %. „Входящият поток на регистрираните също е по-малък спрямо миналата година”, посочи Янакиев. Постъпилите на работа са 369 души. Заявените свободни работни места на първичния трудов пазар в Дирекция „Бюро по труда”-Бургас през януари са 239 души. 61% от регистрираните безработни са жени. 17,7 % са регистрираните безработни младежи. 

През януари започва нов проект по схема ОП „Развитие на човешките ресурси”. Проектът се нарича „Обучение и заетост на младите хора”, като 25 са приетите заявки от работодатели от тях 7 от общините и 18 от реалния сектор. Обявени са общо 309 работни места. Той обясни, че са започнати и обучение и заетост на безработни лица, финансирани от държавния бюджет за активна политика, като до 15 февруари са включени около 100 души. Най-много от обученията са в сферата на туризма. Ще бъдат обучени и 108 охранители и 15 болногледачи.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови