Първите щъркели идват в Бургас до дни

Необичайно топло време ще доведе до дни първите щъркели в Бургас, съобщи Петър Янков,

експерт от БДЗП в Природозащитен център “Пода”, цитиран от Фокус. По думите му, хищните птици са започнали да се връщат от юг и по-специално тръстиковия блатар.

”Над ПЗЦ „Пода” има интензивна миграция на тази птица. Това е единствената хищна птица, която гнезди в блатата. В самата защитена местност гнездят две двойки“, обясни Янков. 

Десетките птици, които минават на ден над защитената местност, са от по-северните страни. ”Те се държат по начин, по който безспорно показва, че се движат към местата си за гнездене в по-северни райони. Преминават директно, реят се над защитената местност и продължават на север”, обясни орнитологът. 

Резките температурни промени не се отразяват добре на птиците. „Това е необичайна ситуация и птиците, колкото и да са добре приспособими, могат да бъдат объркани особено в техните физиологични процеси. Например в Пода от почти 10-15 дни, още от края на януари големите корморани започнаха да мътят. Започнаха да строят гнездата си сивите чапли в чапловата колония в Пода. При едно внезапно застудяване има риск яйцата да измръзнат, особено когато птиците се сменят и трябва да отидат да се нахранят”, разказа Янков. 

Особено опасно е за едрите птици и тези, които са по-силно застрашени, в частност за къдроглавия пеликан. „Той е вид, включен в Международната червена книга като птица, застрашена от окончателно изчезване от земята. Той вече е на гнездата си в Сребърна и много често се случва при едно рязко застудяване особено ако температурите паднат под нула и се задържат с дни под нулата яйцата замръзват , компрометира се мътенето и тези двойки втори път не могат да снесат яйца и да отгледат потомство. Това е доста голям риск и особено за по-малобройните птици”, допълни Янков.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови