Гювеч! Посетете безплатно музеите в Бургас тази нощ

Регионалният исторически музей в Бургас се включва в инициативата „Нощ на музеите” 21 май – събота.

От 2005 г. Европейската нощ на музеите се провежда около Международния ден на музеите - 18 май. По традиция музеи и галерии отварят врати за всички, които искат да разгледат експозициите в една нощ. Входът за събитието е безплатен, а музеите и галериите отварят от 18.00 часа и продължават да работят до 24.00 часа. 

Бургаският музей е сред първите в страната, които се включват в инициативата за отворени врати в Европейската нощ на музеите и тази година за пореден път сме подготвили разнообразна програма от изложби, които за пръв път ще бъдат представени на бургаската публика. 

Две изложби ще бъдат открити в Археологическата експозиция на ул. „Ал. Богориди” 21. Едната е "Луковитското съкровище" - гостуваща изложба на Регионален исторически музей – Ловеч. Тази година гостува и изложбата "Споменът за Велика България: съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина". Съкровището включва владетелски жезъл, ритон, посуда, коланни накрайници и др., които са част от 800-те предмета, открити преди повече от сто години край украинското село Малая Перешчепина. Общото му тегло при откриването е около 75 кг., от които 50 кг. са сребърните, а 25 кг. златните предмети. 

В Историческия музей ще бъде открита най-новата експозиция на Регионален исторически музей-Бургас: "Стена на буквите. Писмени знаци на древността". Върху керамични пана са представени са 11 древни писмени системи - египетска, шумерска, финикийска, микенска, древногръцка, брахми, латинска, китайска, арабска, глаголица и кирилица. Това е първата по рода си експозиция в България. 

От 19.00 часа в Етнографската експозиция (ул. "Славянска" 69) ще бъде открита изложба "Как оживява дървото" - гостуваща изложба на Музея за художествените занаяти и приложни изкуства - гр. Троян. 

Предвидена е и съпътстваща програма. От 18.15 часа ще започне празничната програма на Градския духов оркестър - град Бургас пред Археологическата експозиция. От 18.45 часа е предвидена фолклорна програма в двора на Етнографската експозиция.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови