Папа Франциск на българска земя

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск стъпи на Българска земя. Самолетът на папата кацна на летище "София" в 9.48 часа.

Точно в 10.02 часа той стъпи за първи път на българска земя. Още преди да слезе от самолета папа Франциск беше посрещнат от епископ Георги Йовчев - епископ на Софийско-Пловдивската епархия. С него се срещна и Апостолическият екзарх епископ Христо Пройков. След това три българчета поднесоха на папата цветя и венци.

Министър-председателят Бойко Борисов чакаше главата на Светия престол на червения килим. Той го придружи до залата в летището, където двамата говориха пред медиите около 3 минути. След приветствието на Борисов папа Франциск благодари за поканата. Премиерът от своя страна посочи, че целият български народ е щастлив и тръпне, че папата е в България.

По думите му посещението на папата е признание за външната политика на България. След това папата беше тържествено посрещнат от президента Румен Радев пред "Дондуков" 2. Там бяха и други държавни ръководители. Радев и папата влязоха в президентството, в Гербова зала, където президентът подари на Франциск ръчно изработено Разпятие Христово от орехово дърво.

На площад "Атанас Буров" първо реч даде Радев. Днес с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ, народът на една от най-старите християнски държави, заяви президентът. Той призова да изграждаме мостове, а не стени.

Речта си към всички българи папа Франциск започна с: "Христос Воскресе!" Той заяви, че България винаги е отваряла вратите си и се е отнасяла като мост между Изтока и Запада. След това папата се срещна и с патриарх Неофит. Светият отец идва у нас със свита от 35 души - най-висши представители на Светия престол.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови