Работници лъжат, че са роднини и остават без заплати

През последните две седмици се е увеличил броят на жалбите, свързани с неизплатени възнаграждения, съобщи Павлин Васков, директор на Инспекцията по труда-Бургас на пресконференция.

Оплакванията са най-много в секторите хотелиерство и ресторантьорство.

Често се случва по време на проверките работниците да лъжат, че са „роднини и само помагат на собственика“. Заради тези лъжи губят само те, защото накрая остават без заплати, коментира Васков. „След като нямат трудови договори, ние нищо не може да направим за тях. Трябва да доказват в съда, че са работили и най-често накрая пият една студена вода“, допълни той.

Практика е да има устна договорка между служител и работодател – едно да пише в трудовия договор, друго да се плаща в действителност. „Ние можем да разпрострем своите правомощия единствено до размера, който е уговорен в трудовия договор. Устните договорки не са елемент от трудовото правоотношение и те подлежат на разглеждане единствено по съдебен ред, по общия исков процес”, обясни Васков.

 

Проверки се извършват и към настоящия момент в цялата област. Има командировани служителите от инспекции от страната, които работят в общинските градове и в околните селища като Ахтопол, Варвара, Царево, Синеморец. Правят се проверки за наличие на трудови правоотношения и въобще спазване на трудовото законодателство при наемане на работна сила, работното време, почивките и заплащането на трудовите възнаграждения.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови