ИАРА плаща близо 11 хил.лв. за унищожен калкан

Агенцията незаконно отнела улова на фирма и ликвидирала 370 кг от деликатесната риба

Сумата от 10 892 лв. ще плаща ИАРА /Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури/ на „Ками Фиш“ ЕООД, научи burgasdream.com. Това е решението на Бургаския административен съд, което е окончателно.

ИАРА е нанесла вреди на фирмата, тъй като е унищожила неправомерно улова от над 370 кг калкан.

На 13 март 2012 г. в Поморие, по ул. „Манастирска“ полицейски патрул е спрял за проверка товарен автомобил „Форд транзит“ – хладилник, като е установено, че се превозва риба – охладен калкан. Полицейските служители за уведомили за случая ИАРА - сектор „РК“ Бургас. Пристигналите на място контролни органи на ИАРА преброили 136 екземпляра с общо техло 370,500 кг. В същото време не са представени декларации за произход и документи за първа продажба.

Затова калканът бил унищожен. „Ками Фиш“ ЕООД обаче обжалва наказателното постановление. По делото са представени общо 5 споразумения, сключени между „Ками Фиш“ и 5 различни физически лица, които с описани риболовни кораби са уловили риба – калкан, която е била надлежно декларирана в декларации със съответните номера. От цитираните споразумения е видно, че посочените физически лица – риболовци са предоставили на фирмата различни количества от калкана с цел намиране на пазар.

Общата стойност на унищожената риба е 8 092 лв., а 2 800 лв. са адвокатските хонорари платени на две съдебни инстанции от „Ками Фиш“. Сега ИАРА ще възстанови тези пари на фирмата.

 

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови