Габриел: България е разпознаваема като пчеларска страна

Благодарение на българските пчелари, България е разпознаваема като пчеларска страна и гласът и се чува,

в следствие на адекватните и аргументирани предложения, които имат. Това каза евродепутатът Мария Габриел, която е ръководител на българската делегация и председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, по време на международния фестивал на меда в Несебър, цитирана от Фокус. Тя допълни, че проблемите на пчеларите, са проблемите, по които европейските институции работят.

„За първи път в Европейския парламент успях да събера работна група, посветена на пчеларите и здравето на пчелите. Това е група, която за първи път от 1979 година, успява да събере необходимата подкрепа в ЕП, за да бъде създадена”, допълни евродепутатът.

Една от най-важните теми, която се обсъжда на европейско ниво е за ползата от опрашването. Габриел припомни, че пчелите не носят само мед и пчелни продукти, а опрашването е това, което оказва влияние за био разнообразието. Според нея ролята на пчелата остава в страни от общественото внимание.

„По темата за неоникотиноидните пестициди българските пчелари бяха активни. Успяхме за две години да бъде наложена забрана. Припомням, че тази забрана изтича декември тази година. Сега те имат време до 30 септември да реагират с анализ на пчеларите от страните членки, за да дадем факти на ЕС, че тази двугодишна забрана е довела до положителен ефект и мораториумът да продължи”, информира Мария Габриел.

Евродепутатът обърна внимание и на друга важна тема свързана с обучението на младите пчелари. Според нея секторът може да се развива устойчиво, което става с предаване на опит от по-опитните към по-младите. Тя обърна внимание, че е важно да се популяризират българските медни продукти на международни изложения. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови