Кошмарният трафик за Слънчев бряг още 5-6 лета

Скоростен път ще смени автомагистралата Бургас-Варна, ако се намерят пари

Трафикът от и до най-големите черноморски курорти – Слънчев бряг, Свети Влас, Златни пясъци, Св. Константин и Елена и Варна ще продължи да бъде адски през следващите лета.Причината е ,че няма осигурени средства в държавния бюджет за изграждане на нов път между Варна и Бургас, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

През годините са обследвани и анализирани различни варианти за изграждането на нов път между областните градове, посочва министър Павлова в писмен отговор на депутатски въпрос. Обсъждан е дори вариант за публично-частно партньорство, макар че у нас досега няма изграден път на този принцип.

От отговора на регионалния министър става ясно, че движението поне в близките пет-шест години ще се осъществява по досегашния път, по който в разгара на активния туристически сезон настава ад,пише БГНЕС. През 2013 г. са анализирани седем варианта за изграждане на нов път. "В резултат като най-удобен се очертава вариантът за изграждане на скоростен път с проектни параметри на автомагистрала и обща строителна и транспортна дължина около 95 километра", пише Лиляна Павлова. Вариантът за скоростен път ще спести около 15% от разходите за изграждане на автомагистрала "Черно море", уточнява министърът на регионалното развитие и благоустройството. През септември 2015 г. са подадени документи за финансиране изготвянето на проект за строителството на скоростен път между двата морски центъра. Средствата ще са по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020. Министърът очаква до две години проектът за нов път да е готов, но за момента няма яснота откъде ще се намерят средства за самото строителство на близо 100-те километра път, които да облекчат трафика от и до най-големите черноморски курорти – Слънчев бряг, Свети Влас, Златни пясъци, Св. Константин и Елена.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови