Инспекцията по труда налага по 20 бона глоби на работодатели

Максималната глоба от 20 хиляди лева налага Инспекцията по труда в Бургас на работодатели, които не се явяват, когато им са изпратени призовки.

Това съобщи на пресконференция шефът на инспекцията Павлин Васков, като уточни, че такива санкции са най-малко десет на брой от началото на годината досега.

Глобите са наложени на средно големи туристически фирми от Бургаско за неизплащане на трудови възнаграждения.

"Има връчена призовка, в която е упоменато, че трябва да се яви в определен ден, да представи необходимите документи, а той не идва.Това като нарушения, заедно с неизпълнение на издадени вече предписания, лично аз го класифицирам като особено тежко и при определяне размера на санкцията е към горния максимум т.е. - 20 000 лева”, заяви Павлин Васков.

Най-честите нарушения са наемане на лица без трудов договор, работа без нормирано работно време. Васков подчерта, че няма съдействие на самите работници за подобни нарушения.

„Не можем да направим нищо без съдействието на работника. Сега имахме жалба от работник, който пише, че в продължение на 4 месеца е лъган за трудов договор, а накрая сезонът свършил и не са му платили нищо“, разказа Васков.

От общо 2245 проверки за деветмесечието близо 1000 са направени през летния сезон. Целта е да се обхване максимален брой сезонни обекти по Черноморието.

Имало е седем случая на наети непълнолетни без издадено разрешително от Инспекцията по труда. Учениците са работили като сервитьори, уточни той.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови