Вижте най-добрите фермери на 2015 г. в Бургаска област

Традиция е вече да се излъчват най-добрите фермери всяка година в Бургаска област.

Инициативата е на Областна дирекция „Земеделие“ и се провежда вече за четвърти път.

На днешната церемония присъстваха зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Дмитров, зам.-областният управител Владимир Крумов, д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство“ към МЗХ.

Зала „Компас“ на хотел „България“ едва побра животновъди, контрагенти, учени и гости на събитието, което е уникално за страната.

„От 5-6 години българското земеделие има положително външно-търговско салдо, повече се изнася, отколкото се внася и това е един от малкото сектори в България“, заяви в привествието си Цветан Димитров. Той допълни, че до дни по сметките на фермерите ще постъпят плащания за подпомагане на млечния сектор. Зам.-министърът зарадва животновъдите и с допълнителен пакет за свиневъди и птицевъди.

Лидия Станкова бе призната за най-добрият директор на дирекция „Земеделие“ от дружеството на животновъдите в Руен. Тя бе изненадана с картина на култовия бургаски художник Живко Иванов.

Ето и класацията на най-добрите фермери в Бургаска област за 2015 г.

Статуетката „Бик“ получиха трима от тях. Призът символизира дълголетие, плодородие, упоритост и труд.

Най-добър фермер говедовъд – Вангел Лолов, на 49 години, който има 100 млечни крави от елитни породи във фермата си в Екзарх Антимово. Рекордът му е 75 литра мляко от една крава.

Най-добър фермер овцевъд – Тодор Христов, на 34 години. Той отглежда 550 овце, 70 крави и 6 коня в село Проход. Обработва 600 дка люцерна и се грижи за 1000 дка пасища.

Най-добър фермер пчелар – Павлинка Кесерджиева, която е снаха в пчеларска фамилия и продължава семейната традиция. Тя е новатор в отрасъла. Има 151 полистиролни кошера и 200 кв.м хале, в което добива и преработва меда.

Статуетката „Феникс“ за „аборигенна порода“ фермер“, който възкръсва от пепелта, бе присъдена на 59-годишния Христо Николов. Фермерът е градски и светски човек, роден в Бургас. В момента живее в село Близнак и гледа 70 говеда от старата примитивна българска порода – сиво говедо. Завъжда телетата, след като са му били умъртвени 350 бивола и овце заради шап през 2011 г.

Статуетката „Фортуна“ спечели 23-годишната Ваня Едрева. Красивата блондинка отглежда 56 говеда от породата Херефорд и нейни кръстоски в село Факия.

Повече за всеки един от наградените четете по-късно!

 

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови