Фермер възкресява стопанството си след шапа в Странджа

Петдесет и девет годишният Христо Николов е фермерът, който никога не се отказва.

Той получи приз - статуетката „Феникс“ за „аборигенна порода“ фермер“, който възкръсва от пепелта, а наградата бе връчена от Областна дирекция „Земеделие“ - Бургас. Традиция е вече да се излъчват най-добрите земеделски стопани всяка година в Бургаска област. Инициативата е на Областна дирекция „Земеделие“ и се провежда вече за четвърти път.

Фермерът Христо Николов е градски и светски човек, роден в Бургас. Занимавал се е с отглеждане на екзотични птици. В момента обаче живее в село Близнак и гледа 70 говеда от старата примитивна българска порода – сиво говедо. Завъжда телетата, след като са му били умъртвени 350 бивола и овце заради шап през 2011 г.

Тогава той е потресен, болен, на предела на силите си. Изправя се обаче амбициран да отгледа издържливото и красиво българско сиво говедо, което е стара примитивна порода. Преди три години завъжда малко стадо от 18 телета. 

Фермата му е недостъпна през зимата, на „един хвърлей разстояние“ от турската граница. Тя е една от фермите за чистородно развъждане с ротационна схема на използване на биците.

Мечтата му е да произвежда биопродукти – сирена, кашкавал, деликатеси. Девизът му е „Луд умора няма“.

Автор Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови