Краят на млечните квоти

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Ще има ли негативни последици за българските млекопроизводители 

 

Според европейски специалисти отпадането на млечните квоти е възможност за изграждане на по-здрав и уверен сектор.   

Отсега нататък само пазарните сили ще определят произвежданите количества. С отпадането на млечните квоти ЕС цели да спечели нови пазари в Азия и Африка, но някои стопани, сред които и българските се опасяват от засилване на нестабилността на цените. 

Европейските депутати променили закона за млечните квоти заявиха, че искат с това решение да се даде повече гъвкавост на производителите, да отговорят на засиленото търсене, особено на световния пазар. 

Дори при наличието на квоти, износът на млечни продукти от ЕС е нараснало с 95% в стойностно изражение през последните 5 години. Износът за Южна Корея например се е увеличил повече от два пъти между 2010 г. и 2014 г.

Председателят на комисията по земеделие Чеслав Шекерски споделя, че руското ембарго е наложило търсене на нови експортни пазари, което ще помогне след премахването на квотите. "Някои възможности за осигуряване на пазари изникват и чрез двустранни търговски преговори", казва още Шекерски.

По повод на опасенията за стабилността на цените Шекерски отбеляза, че производителите са били наясно с премахването на квотите от 2003 г.

Българските млекопроизводители също се притесняват. Според Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България с отпадането на млечните квоти се очакват много негативи върху фермерите у нас.

„В България може да влиза мляко, което не е с български произход и никъде това не се описва, освен за данъчни цели. Един регулиран пазар става хаотичен, оставя се на течението. Не знам Европейската комисия дали има някакъв анализ точно какво и как ще стане, но такъв не сме видели до момента“, казва той пред "Фокус".

„След 31 години функциониране на квотите е разбираемо, че това ще доведе до известна нервност и тревоги у млекопроизводителите“, заявява депутатът Джеймс Никълсън, който  подготвя доклад на ЕП за сектора. В същото време обаче за него това е „възможност за изграждане на по-здрав и уверен сектор за бъдещето“.

Според Никълсън ЕС трябва да поеме лидерска роля в света за разрешаване на проблема с нестабилността на цените, които могат да зависят от аукциони, провеждани на другия край на планетата. „Не трябва да чакаме със затаен дъх резултата от стокови аукциони в САЩ или Нова Зеландия“, допълни той. 

Квотите са били въведени за пръв път през 1984 г., тяхната цел е била да се реши проблемът с прекалено голямото производство, довело до „млечни езера и планини от масло“. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови