РИОСВ заби 30 хил.лв. глоба на търговец на скрап

АЛСИ ЕООД ще плаща санкцията заради 5 чувала с кабели без документи

Бургаската екоинспекция е наложила глоба от 30 000 лв. на фирма АЛСИ ЕООД, търговец на скрап. Санкцията е потвърдена с решение на Бургаски районен съд от 25 януари т.г.

Инспектори от РИОСВ са извършили проверката на площадка за третиране на отпадъци, находяща се в кв. „Победа” в Бургас на 27 май м.г.

Там били намерени 5 чувала пълни с медни кабели за високо напрежение, проводници от електродвигатели, от ел. инсталации за високо напрежение и от ел. инсталации на моторни превозни средства, които нямали битов характер. Общото тегло на медните отпадъци в петте чувала било 100 килограма. Проверяващите поискали декларации за произход и фактури за медните отпадъци, но такива документи не им били представени. 

След проверка на отчетната книга било установено, че намерените в чувалите медни отпадъци не са описани и в нея. Служителят, който работел на площадката обяснил на инспекторите, че не може да представи сертификати и декларации за произход за намерените в чувалите медни отпадъци. защото били лично негови, а не собственост на дружеството. Заявявал, че ги е събирал с години, за да ги предаде и да получи пари. Държал ги на площадката, тъй като нямал условия в жилището си, където да ги съхранява.

Според Закона за управление на отпадъците (ЗУО) се налага имуществена санкция в размер от 30 000 до 100 000 лева на юридическо лице, което приема от физически лица отпадъци от черни и цветни метали, които нямат битов характер.

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови