Ще привличаме посетители с туристически бизнес парк

Представих идея за създаване на туристически бизнес парк, с цел устойчивост на екосистемните услуги.

Това обясни на пресконференция Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от Фокус. 

Той посочи, че предложението е дадено по време на среща в Поморие, която постави началото на четиридневен семинар за оценка на състоянието на черноморските екосистеми и ползите от тях. 

„Ние сме чували за национални паркове, природни паркове, но сме чували и за бизнес паркове. Това са места, в които имаме съсредоточение на различни дейности, свързани със създаване на работни места, подобряване на местната икономика, националната икономика“, обясни Драганов. Създаването на туристически бизнес парк ще даде яснота на бизнеса какви са заплахите от унищожаване на екосистемите за бъдещето на туризма. 

“На тази база представих сегашната законодателна уредба, включително Закона за туризма, в който има една организация за управление на туристическите райони. Те почти изцяло отговарят на идеята за създаване на туристически паркове, но са насочени главно към маркетинг и реклама, а не към опазване на екосистемите“, обясни Драганов. Той посочи, че всички, които се включат в този парк, ще получат сертификат за това, че подпомагат развитието и опазването на околната среда, като вече няколко поморийски хотели са предложили да подпомогнат тази идея напълно безвъзмездно. 

„Ние разбираме какво е значението на водата, какво е значението на добива на продукти от морската вода - риба, сол, какво е значението на питейните води, на сладководните басейни, които са на територията на парка, какво е значението на обработката на отпадъчните материали от туризма. Този проект ни даде възможност най-вече да развием теоретичната част на организация и управление на екосистемните услуги в контекст на сигурността, който е ключов за развитието на туризма. Ние говорим за това продуктите, които произвеждат екосистемите, да могат да бъдат ползвани от хората, които идват като гости по Българското Черноморие“, обобщи Драганов.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови