Риболовец: На практика ни оставиха без квота за калкан

Европейската комисия остави на практика България без квота за калкан.

Това коментира за burgasdream.com Георги Пейчев, председател на рибарската група „Царево - Приморско - Созопол".

Причината е, че забраната за улов на калка се удължава с 15 дни и вместо от 15 април влиза в сила от 1 април. „Февруари и март не са месеци, през които да се лови калкан. Реално от от 1 до 15 април се ловеше“, обясни Пейчев.

От днес се раздават квотите за улов на калкан на всички плавателни съдове. Квотата за тази година както през миналата - 43,2 тона за Черно море, като е обща за България и Румъния. 

Отначало Европейската комисия бе решила да обяви нулева квота заради изчерпването на количествата, но предложението не бе прието.

„Не може да се каже, че квотите за калкан устройват всички. Това не са количества, които са необходими на един рибар, за да покрие разходите си, но за да имаме разрешителен режим, ние трябва да вземем такава квота. Това не е проблем нито на рибарите, нито на ИАРА”, обясни Пейчев.

Няма рибари от Турция, които да ловят калкан в наши води. „Те има къде да работят. Нашият калкан не представлява интерес за тях. Те го получават със законен внос. Той първо минава през Гърция и след това в Турция”, допълни Пейчев.

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови