ИАРА прави як контрол на забраната за улов на калкан /снимки/

Изпълнителната агенция по рибарство аквакултури започва засилен контрол по време на забраната за улов на калкан. Тя започва от 1 април т.г. и е с месец по-дълга от обикновено.

Днес бе направена демонстрация на мерките, които ще бъдат предприети. На пристанището в Несебър инспекторите на ИАРА посрещнаха риболовен кораб Св. Николай. Плавателният съд акостира малко след 11 ч. Уловът му беше около тон и двеста килограма цаца, без никакъв прилов на калкан. 

По време на проверката присъства и изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев.

Днес и утре са последните дни, през които може да се лови деликатесната риба. 

Тази година забранителният режим започва с 15 дни по-рано и ще бъде с месец по-дълъг от предишни години. Това беше едно от условията, за да запазим квотата за улов на калкан през 2016 г.

През декември 2015 г. Европейската комисия подкрепи предложението на България за засилване контрола на количеството уловен калкан във връзка с експлоатацията от третите страни на рибния запас от тази риба в акваторията на Черно море.

България  прие и удължаване на периода за забрана на улов на калкан с 30 дни, което беше и едно от нашите предложения с цел по-оптималното ползване на ресурса. Забраната за улов на деликатесната риба ще бъде от 1 април до 30 юни.

Текст и снимки Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови