Кадри в туризма няма, защото заплатите са ниски

Проблемът с липсата на кадри в туризма е концептуален и започва от най-висшите административни позиции, където работят хора, които нямат компетенция.

Това каза в предаването "Бизнес Старт" по Bloomberg TV Bulgaria Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Ниското заплащане е основна причина за изтичането на добре подготвените служители. Тези кадри се насочват в чужбина и имат успешно кариерно развитие, отбеляза експертът. Създаването на атрактивна среда за развитие е единственото решение, категоричен е той.

Хроничният дефицит на кадри в туризма се задълбочава и негативната тенденция ще продължи, защото сме нискобюджетна дестинация – продуктът ни генерира ниска добавена стойност и това не позволява високи възнаграждения. Той допълни и че високата конкурентност на международния пазар още повече задълбочава проблема. 

2016 г. ще бъде натоварена година за морския и културен туризъм

По думите на Байков у нас имаме много добре подготвени кадри в сферата на туризма, но атрактивните условия за работа зад граница ги „изтеглят“ от България.

Борислав Бойчев, председател на Асоциацията на частните професионални колежи, също посочи този аспект на проблема - нямаме политика за задържане на персонала. В момента по данни на статистиката заплащането на кадрите в туристическия сектор е около седем пъти по-ниско, отколкото в други сектори, каза Бойчев.

Според Бойчев идеята на министър Ангелкова да се привличат кадри от чужбина у нас е добра като краткосрочна мярка, но при стриктни условия за привличането само на качествени служители. За Байков обаче идеята за внос на кадри от чужбина е нереална.

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма поне 4 хиляди служители не достигат тази година за летния туристически сезон.

„Има коректни хотелиери, които осигуряват на служителите си заплащане и през зимата, за да могат да разчитат на тях през летните месеци, но има и такива, които сменят работниците си всеки сезон, създали са си лошо име и страдат, че не могат да намерят работна ръка сега“, коментира ситуацията той пред БНР.

Като причина за ниското заплащане той посочи и евтиния продукт, който много хотелиери предлагат. А оттук и ниското заплащане, което започва от 400 лева и достига до 650 лева.

Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова откри първото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. Само с добре обучен персонал може да се повиши качеството на туристическите услуги, а с това и конкурентоспособността на целия отрасъл, заяви министърът на туризма. Съветът ще набелязва оперативни мерки, ще обсъжда проблеми, ще събира и анализира информация за свободното движение на работниците и служителите, трудовата заетост и равнището на доходите. Чрез създаването му ще се осигури необходимата координация за успешната реализация на програми и политики за насърчаване на заетостта, обучението, квалификацията и преквалификацията на работещите в отрасъла.

Министерството на туризма е проучило добрите практики на страни като Испания, Франция, Италия, Португалия, но преди да се приложи техният опит за професионално обучение в туризма, трябва да е ясно какви са нуждите на национално ниво.

По данни от World Travel and Tourism Council през 2015 г. общият брой работни места у нас, пряко или косвено свързани с туризма, са 338 хил., което е намаление от 6,5% спрямо 2014 г. Общият дял на заетите в туризма и свързаните индустрии е 11% от всички работни места в България. Броят на директно заетите в туризма е над 92 хил., което е с 10% спад спрямо 2014 г. Българските образователни експерти съобщават, че реализацията на завършващите висше образование по туризъм е сред най-ниските за последните пет години.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови