Южното Черноморие - чисто за новия сезон

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Несебър първи приключва с пречиствателната си станция

 

Южното Черноморие ще посрещне своите гости с чисто море,което ще осигурят  три нови пречиствателни станции.

Първо ще е готово пречиствателното съоръжение в Несебър. Според договора станцията трябва да бъде готова до 2 август. Към момента 35% от съоръжението са изградени, а системата за дълбоководно заустване, която ще отвежда отпадните води на 2,5 км навътре в морето, е готова на 80 на сто,сочат данните от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От там се надяват пречистените води в Несебър да текнат още в края на месец  май.  

Новата станция ще осигури по-чисти води и в Слънчев бряг, Св. Влас, Кошарица, Равда, Каблешково, Ахелой и Тънково. Месец по-късно – през юни, се очаква да заработи и пречиствателната станция на Созопол. Строителните дейности по мащабния проект са готови на 90%, остава да бъде изградено дълбокоморското заустване. Кметът на общината Панайот Рейзи е категоричен, че ако има забавяне на европейски средства, общината ще изтегли кредит, но станцията ще влезе в действие в срок. 

Усилено тече строителството и на пречиствателната станция в Поморие. Към момента 42% от съоръжението са изградени, а до края на април трябва да бъдат изградени и тръбите за отвеждане на отпадните води в морето. Кметът на общината Иван Алексиев смята, че изграждането й може да приключи до два месеца. „Хвърлили сме всички усилия на обекта, има готовност да се работи на две смени, но сроковете ще бъдат спазени”, заяви Алексиев за „Монитор“.

В Бургас от няколко години работи нова пречиствателна станция, тъй като общината е осигурила собствени средства. Станцията обслужва всички зони от кв. „Меден рудник” в Бургас и предпазва Черно море от замърсяване с непречистени отпадни води. В областният център продължават да изграждат канализация в кварталите на града, като пред финал е и канализацията и пречиствателната станция на с. Маринка.

И трите морски общини Несебър, Поморие и Созопол, където се изграждат пречиствателните съоръжения заявяват готовност да са готови преди крайния срок, посочен в проектите им, които са финансирани с европейски средства.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови