В Странджа пчелите умирали от глад

Пчеларите ще искат помощ от държавата

Очакваме нисък добив на манов мед през годината, съобщи Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед”. 

„В момента няма никаква паша и пчелите буквално умират от глад. Ако не започне незабавно подхранване то рискуваме пчелите да се могат да изкарат зимата“, посочи Тодоров. 

И реколтата на обикновения мед също е малка. „Има колеги, които през миналата година бяха произвели между 15 и 20 тона за този период, а сега количеството е една трета от това“, допълни Тодоров. 

Ще искат незабавна помощ за пчеларите. „Високите температури и липсата на дъжд, специално при нас, са причина маната да изчезне изведнъж, т.е. имаше паша, но сега няма“, обясни Тодоров. Пчеларят посочи, че цената на обикновения на световните пазари меда е ниска. „Миналата година по това време меда се изкупуваше между 5,50 и 6 лв. за килограм, за сега търговците предлагат 4,30 лева за килограм“, обясни Тодоров. 

Той допълни, че за мановия мед все още нямаме търсене, за да каже каква ще цената. „По всяка вероятност през есента цените на мановия мед ще се покачат“, уточни пчеларят.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови