Доц. Стоян Андонов, НСА: Разходите за спасители да се приспадат от концесионната такса

Революционно предложение даде доц. Стоян Андонов от НСА на министъра на туризма Николина Ангелкова днес.

Доцентът, който е наемател на плаж Акротиря Изток – до базата на Национална спортна академия в Равда, поиска разходите за спасители да се приспадат от концесионната такса. Това стана по време на срещата на министър Ангелкова с концесионерите на морски плажове в Бургаска област.

Ето какво заяви доц. Андонов:

Длъжни сме по дължината на всяка плажна ивица /независимо от ширината й/ да имаме „N“ на брой спасителни постове. Умножено по две е броят на спасителите. Това е най-големият разход, който не носи приход на стопанина или концесионера на плажа. Дали не е добре да се помисли разходите за осигуряване на безопасност на плажовете да се приспадат от концесионната такса. Тожва може да е процет, а защо не и 100%.

Според министър Ангелкова предложението е твърде радикално. Тя обаче се ангажира с приемането на промени в Наредбата за водното спасяване, в която има много остарели текстове.

Доц. Стоян Андонов е председател на Националната комисия по водно спасяване, преподавател в НСА и член на НС на БЧК.

Според него всеки плаж е опасен. Но рисковете са значително по-големи по плажовете край носовете и на големи открити пространства като на Обзор, Иракли и Камчия. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Текст и снимка Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови