Работниците по Черноморието прецакани със заплащането

Установени са много нарушения, свързани при проверките на земеделски стопани във връзка с еднодневните трудови договори.

Това каза по време на пресконференция Павлин Васков, директор на Инспекцията по труда - Бургас. Той посочи, че акцентът в направените проверки през тази година е бил върху сезонните обекти. 

„Успоредно с това извършихме проверки и на земеделски стопани във връзка с еднодневните трудови договори – до каква степен се ползват и до каква степен се спазва наемането на тези сезонни работници по установения от закона ред”, обясни той. Нарушенията са много. За периода от 1-ви юни до 31-ви август тази година са извършени 841 проверки, от които 12 проверки са в предприятия, подлежащи на периодичен контрол, 43 - на земеделски производители, и 9 - на строителни обекти. В хода на извършените проверки са констатирани общо 3077 нарушения. 

„Голяма част от нарушенията са свързани с работното време и почивките. Това е традиционно тук, за областта. Най-рядко това се получава със съгласие на двете страни – работникът е съгласен да работи повече с надеждата, че работодателят ще му плати повече. За съжаление броят на постъпилите непосредствено в края и след края на сезона жалби показват, че за поредна година голяма част такива работници са останали излъгани. Това, което е записано в трудовия договор, е сумата, за която работникът може да претендира чрез нас”, обясни Васков. 

Общо 238 са нарушенията, свързани с работното време, почивките и отпуските, а 381 са нарушенията по заплащане на труда. 1083 са нарушенията, свързани със здравословни и безопасни условия на труд. За отчетения период са съставени 228 акта за административни нарушения.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови