Доматите удариха 6 лева за кило в Бургас /снимки/

Ето кои зеленцучи поскъпнаха най-много през седмицата

„Навремето ядяхме домати, щото нямаше пари за кебапчета.

Сега ядем кебапчета.“

Това се оказва не виц, а живата истина. Докато кебапчетата по тоблите витрини на хипермаркетите са по 30 стотинки бройката /друг е въпросът колко месо има в тях/, доматите в Бургас удариха 6 /шест/ лева за килограм. Верно, че са розови и едри, верно, че е краят на октомври, но все пак това е цената на килограм свинско.

Останалите плодове и зеленчуци също са с рекордни цени.

Краставиците се харчат по 3.50 лева килото, червените домати за 3 лева средно.

Карфиолът е 2 лева килотрама, камбите и червените чушки 3 лв./кг.

Гроздето без семки е 5 лева за килограм, крушите – 3.50 лв./кг, дюлите 2 лв./кг.

Ето и цените на едро:

Оранжерийните домати и краставици са поскъпнали най-много през седмицата, показват данните на Индекса на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, цитирани от БТА.

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро тази седмица, остана без промяна на ниво 1.3 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Доматите поскъпнаха тази седмица със 7,0 на сто и се продават по 2,30 лв. за килограм. Цената на оранжерийните краставици се повиши със 7.4% и те се търгуват по 1.75 лева. 

Картофите се продават по 0.63 лева за килограм на едро. Цената на зелените чушки се задържа 1.20 лева за килограм. Червените чушки поевтиняват с 6.4 на сто до 1.91 лева за килограм. Морковите се търгуват по 0.70 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват с 9.5 на сто и се продават по 0.95 лв./кг. Цената на гроздето също пада, макар и символично - с 0,6 на сто до 1.56 лева за килограм.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови