8 март: Цените на цветята падат след обяд

Истерията с букетите за Международния ден на жената 8 март поутихва в следобедните часове на празника.

Това забеляза репортер на meduzata.com в Бургас. Пиковите часове на алъш-вериша с китките отминаха и вече започнаха да се пълнят заведенията с усмихнати дами, издокарани с най-нов кат дрехи и прически.

Какво точно се е въртяло в главите на Клара Цеткин и Роза Люксембург не знаем, но започнал само като политическо събитие за социалистите, 8 март се превръща в „Ден на жената-майка“, „Празник на колежката“, „Пролетен Хелоуин“ и каквото друго се сетите.

За търговците на цветя пък днешната дата е известна като „Ден година храни“. По старо правило те наточват „секирата“ и вдигат двойно цените на букетите. Затова практичните мъже купуват китките още на 7 март.

Защото в Деня на жената сутринта има изненада. Търговците са сменили етикетите на цените като турски продавачи на прах за пране видели българска група туристи.

Зарантна цените са най-високи. В Бургас ранобудните мъже можаха да купят роза за 7 лв. и гербер за 5 лв. Поспаливците пък платиха по левче по-малко.

В ранния следобед цените вече започнаха да се връщат в нормалните си граници. 

Търговците обаче представиха това като намаление – задраскаха с червено сутрешните и написаха новите. До довечера явно ще падат още.

В момента орхидеи Фаленопсис може да се купят за 8.99 лв., вместо 9.99 лв. Азалеята е вече 7.99 лв. вместо 8.99 лв., а примулата – 7.99 лв., вместо 9.99 лв.

Най-търсени за празника, според цветопродавачите, са фрезии, лалета и рози, внос от оранжерии в Холандия, Кения и Еквадор. Цената на розите е между 4 и 7 лв., герберите се продават за 4 лв., лалетата вървят по 2.00 - 2.50 лв. за брой, карамфилите са по левче, а стрък хризантеми – 2.50 - 3.00 лв.

Текст и снимки: Ирина ГЕНОВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови