Бизнесът алармира: Все по-голям глад за кадри

За да оцелее, бизнесът реши да влезе в училищата и там да си търси необходимата работна ръка

Гладът за кадри расте, алармира бизнеса. Сферите, в които няма кой да работи се увеличават и липсата на работна ръка на много места се усеща осезаемо. За да оцелее, бизнесът реши да влезе в училище и там да си търси кадри, разказва NOVA.

30 години ни делят от това да загубим половината професии, които упражняваме в момента. А според Световния икономически форум, професии като бояджия и обущар, ще изчезнат дори след 15 години. 

Застрашени от изчезване са служителите в кол центровете, в архивите, секретарките, пощальоните. Ако в близко бъдеще се лишим от тези професии, основните причини ще бъдат развитието на технологиите и автоматизацията. Тези фактори вече са успели да елиминират професии като "оператор в телефонна централа" и "машинописка" например.

На изчезване са и не малко занаяти. Българската асансьорна асоциация спешно търси 100 техници на асансьори. Цели райони в страна са на път да останат без поддръжка на съораженията. Това принуди бизнеса да влезе в училище, за да търси кадри.

"Средна заплата е 2000-3000 лв. и нагоре в България. Ние, като асоциация, осигуряваме работа и в чужбина, където изкарват и по няколко хиляди евро. То е като командировка - с подсигурени квартири, с подсигурен транспорт", каза инж. Христо Таков от Българска асансьорна асоциация.

През последните години, това се променя. И новите асансьори стават все повече. Монтажът е далеч по-лесен, поддръжката - също, но трябват хора.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови