НАП: Повече проверки, по-малко нарушения по Южното Черноморие

Подобрена фискална дисциплина по Южното Черноморие отчитат от териториалната дирекция на НАП в Бургас

след първата седмица от началото на активната лятна контролна кампания по спазване на данъчното и осигурителното законодателство. 

В сравнение със същия период на миналата година са извършени тройно повече проверки, а нарушенията са три пъти по-малко. 

От извършените 650 контролни действия на различни търговски обекти по цялото Южно Черноморие в 32 обекта след контролни покупки не са издадени своевременно фискални бонове, а в други 50  екипите на звеното „Фискален контрол“ са открили разлики в касовите наличности.   

Проверките до момента показват също, че  фискалните устройства са приведени съгласно новите изисквания за отчитане на продажби и касовите бележки са с QR код. 

През тази година в наблюдението за отчитане на приходи може да се включи и всеки, който е изтеглил на телефона си мобилното приложение на НАП. То позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка и проверка за това дали е истинска на сървърите на приходната агенция. 

Проверяващите са установили и един обект в с. Лозенец, който е работил без фискално устройство. Той вече е запечатан за срок от един месец. Основната цел на кампанията на НАП е насърчаване на доброволното спазване на данъчното и осигурителното законодателство и създаване на равнопоставена бизнес среда. 

Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти, екипите на НАП Бургас и на „Фискален контрол“ извършват мониторинг и на борсите  и тържищата в региона, които снабдяват хотелите с храни и напитки. 

Данъчните проверяват също апарт хотелите, както и туроператори, предлагащи туристически услуги по крайбрежието, както и задълженията на работодателите за осигуряване на персонала във всички браншове.   

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови