Спряха продажбата на автомобили в Русия

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Руснаците вече се питат дали добрите времена на президента Владимир Путин не са отминали.

 

Няколко големи автокъщи в Русия  прекратиха продажбата на автомобили заради силния спад на курса на рублата, предаде Интерфакс. Заради отслабването на рублата продажбите са били спрени в БМВ, „БорисХоф“ и „БалтАвтоТрейд-Т“. 

Ръководителят на асоциацията на руските автомобилни търговци Владимир Моженков е потвърдил, че много компании са преустановили продажбата на коли. 

Американският технологичен гигант „Епъл“  също обяви, че спира онлайн продажбите на устройствата си в Русия на фона на финансовите сътресения, предизвикани от рязкото обезценяване на рублата, информираха Асошиейтед прес и Франс прес. 

Вчера рублата се срина с 20%, дори след като Руската централна банка (РЦБ) повиши основната лихва в опит да укрепи националната валута. 

От януари рублата е поевтиняла с над 60%. 

Нестабилността на рублата затруднява твърде много определянето на цените за Русия, посочи „Епъл“, обяснявайки по този начин затварянето на руския си онлайн магазин. 

Вчера курсът на рублата към еврото достигна 100:1, а 1 долар се търгуваше за 79,48 рубли. 

По-рано през деня директорката на Централната банка Елвира Нибулина заяви, че поевтиняването на рублата е свързано с падането на цените на петрола и изолираността на руските банки от международния пазар. 

Централната банка на Русия повиши основната лихва до 17% и руснаците вече се чудят дали добрите времена на президента Владимир Путин не са отминали, коментира британският в. „Гардиън“. 

Вестникът припомня, че вчера Белият дом е засилил икономическия си натиск върху Русия, като е обявил, че ще подпише приетия от Конгреса законопроект за разширяване на санкциите срещу Москва и за допълнителна помощ за Украйна. 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови