Спряха търг в Швейцария заради крадена монета

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Министърът на културата Вежди Рашидов спря от продажба на търг в Швейцария незаконно изнесени от България ценни антични монети.

 

Акцията по спирането на продажбата е станала възможна със съвместните усилия на Рашидов, министъра на външните работи Даниел Митов, българския посланик в Швейцария Меглена Плугчиева, зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, както и на Главната дирекция "Криминална полиция" на МВР, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Миналата седмица в Министерството на културата е постъпило писмо от МВР за получен сигнал, че в интернет страницата на аукцион в Швейцария, насрочен за 13 декември, са обявени за продажба две антични римски монети - ауреуси на император Макрин*, с начална цена 115 836 евро, и на Юлия Домна - 14 893 евро.

За монетите имаше информация, че са намерени при иманярски разкопки в Северна България през 2013 г., припомнят от културното ведомство. Находките са изнесени незаконно през 2014 г. и са препродадени на дилъри на културни ценности. 

За извършените незаконни археологически разкопки и за незаконния износ на културни ценности, сред които и монетите, се води полицейско разследване, изготвена е и молба за правна помощ до прокуратурата в Швейцария. 

Министър Рашидов е изпратил писмо с искане за сваляне на монетите от продажба, а посланик Плугчиева е отправила нота до компетентните власти в Шейцария и е уведомила за случая прокурора на Женева. 

В отговор на искането аукционът е блокирал двете монети, независимо че за едната от тях е имало наддаване и цената й от 115 836 евро е стигнала до 170 хиляди евро. 

Сега швейцарските власти чакат от Върховната касационна прокуратура на България допълнителни документи по случая, за да може страната ни да си върне ценните находки.

България и Швейцария са ратифицирали Конвенцията за мерките за забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности от Париж, 1970 г., отбелязват от МК. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови