В пика на лятото само 10 % от плодовете и зеленчуците са български

Ядем масово гръцки плодове, въпреки че е разгарът на лятото,

съобщава “Труд”. На най-голямата борса в София праскови, кайсии, нектарини, пъпеши и дори крушите са изцяло внос от Гърция. Дори сливите, които се продават, идват от съседката ни. 

Цената им на едро е по-висока от родното производство – 70 стотинки за килограм, при 60 ст. за българските. Гроздето и дините също са внос, предимно от Гърция. Чуждите дини дори са по-евтини от нашите – предлагат ги между 10 и 30 ст. за кг, докато българските и турските вървят по 40 ст. на кг на едро. Освен гръцка има и българска ябълка, която се продава по 80 стотинки за килограм, а най-скъпа е тази от Италия – 1,20-1,50 лв. за килограм. 

За разлика от плодовете при зеленчуците преобладава родното производство. Българският домат обаче е по-скъп от турския.  

Нашият върви на едро по 1,50-2,20 лв. за кг, а вносният – 1,20-1,50 лв. за кг. 

Зелените чушки също са родно производство, но червени има и от Македония. Според производителите търговци лъжат, защото българска червена капия сега на пазара няма. 

Първите български червени чушки ще бъдат откъснати и ще излязат на пазара след 28 август, каза Георги Василев, организационен секретар на Асоциация “Български пипер”. 

По думите му, ако си купите сега червена капия, то тя е болна и ако я сложите в хладилника, след 2 дни се скапва и трябва да я изхвърлите. Същата е ситуацията и с червения пипер. 

Досега на пазара се продаваха червени пипери от Турция, а сега започва да се внася и от Македония. Потребителите трябва да знаят, че тази година пиперът закъсняват с 15 дни и да не бързат с купуването за консервиране, обясни Василев. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови