Фалитите на руски туроператори продължават

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

От началото на декември четири нови руски туроператора обявиха прекратяване на дейността си - „Мосинтур”, „ВИП Райзен”, "Истанбул тревел" и един от най-големите туроператори в Новосибирск "Акрис", съобщава „Интерфакс”.

Финансовата отговорност и на четирите компании е застрахована в „Либерти Страхование”. Предвид масовите фалити на руски туроператори през 2014 г., в следствие на които хиляди туристи се оказаха без възможност за връщане от почивка и Асоциацията „Турпомощ” се наложи да се погрижи за прибирането им, през септември започна работа по промени в закона, регулиращ туристическия отрасъл в Русия.

Съставителите на законопроекта предлагат туроператорите да бъдат задължени да предоставяне на туристите всички необходими документи, включително ваучери за настаняване и билет за връщане не по-късно от 24 часа преди пътуването. Значителни промени ще бъдат направени и относно застрахователната отговорност на туроператорите.

По този поводи Асоциацията на руските туроператори обяви, че смята планираните изменения в законодателството за пагубни за бизнеса. От туристическия отрасъл изтъкват, че изискването компаниите да се застраховат за суми, възлизащи на 3-5% от общия оборот, е неизпълнимо, защото няма застраховател, който да застрахова за повече от 100-150 млн. рубли.

Те допълват, че законопроектът предоставя и възможности за развитие на корупцията в туристическата индустрия заради създаването на допълнителен гаранционен фонд към асоциацията „Турпомощ”. От туроператорите се очаква в началото на годината да обявят броя на бъдещите туристи и да заплатят по 100 рубли за всеки турист. Ако в края на годината се окаже, че клиентите на даден туроператор са били с 10% повече, то тогава „Турпомощ”, трябва да поиска от Руската държавна агенция „Ростуризъм” да изключи тази компания от браншовия регистър. Според Асоциацията на руските туроператори това предоставя възможност за злоупотреби, тъй като в закона не се предвижда друга възможност за контролиране на заявения брой туристи. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови