По-ниски добиви, с 20% по-евтина пшеницата

В сравнение с миналата година има лек спад до 5% на количеството на зърното, но пък за сметка на това качеството е по-добро.

Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас. 

„Свършихме пшеницата, ечемикът, рапицата, овесът и ръжта също са прибрани. От няколко дена сме стартирали прибирането и на слънчогледа, това е може би последната култура, има и царевица, но тя е по-късно“, добави Киров. 

Това, което обезпокоява земеделците е голямата суша, която все още е факт в региона, както и цената на зърното, която върви надолу. 

„Сега е може би с около 15-20% по-ниска за разлика от миналата година по същото време“, заяви Николай Киров. Той обясни, че почти никой не продава, защото цената е ниска и не може да се покрие себестойността на вложените разходи. Според него една от причините за това са международните пазари. 

„Пшеницата, ечемикът и рапицата са борсови стоки, на международните пазари цените са такива. Не можем да кажем, че реколтата в Русия, Украйна или изобщо в Европа е по-хубава от миналата година. Според мен политиката между САЩ и Китай рефлектира върху цената на зърното, което за мен е непонятно, но засега цената е наистина ниска“, допълни Киров.

Според него поради по-ниската стойност на зърното е нелогично да се вдига цената на брашното. Киров уточни, че цената на зърното е с 15-20% по-ниска в сравнение с миналата година и не е логично да се поскъпва брашното както, като няма и повод за безпокойство у гражданите. 

Той посочи и други причини, поради които цената на брашното вероятно няма да се вдигне, но няма и да се намали. Това са поскъпването на електрическата енергия, повишаването на стойността на осигуровките и на работната заплата, които пък са от значение при определяне цената на брашното при хлебопроизводителите. 

„Въпреки всичко не би трябвало да има увеличение на цената на брашното, най-вероятно ще остане същата“, добави Киров.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови