Италианска компания за обслужване на корабна техника прави база в Бургас

Италианска компания, лицензиант на световно известен бранд за обслужване на корабна техника, ще изгради своя база в Индустриалния логистичен парк в Бургас.

Инвестицията ще бъде реализирана в рамките на година, пише banker.bg.

Това стана по време на проведения преди броени дни бизнес форум "България-Италия: добри практики и бъдещи перспективи", организиран от Конфиндустрия България, списание Enterprise и от "Индустриален и логистичен парк - Бургас". 

Първото издание, което бе организирано под патронажа на Общината и с любезното партньорство на КРИБ-Бургас, премина при изключителен интерес. А основната цел бе да се покажат опита, добрите практики, а също и предизвикателствата в търговията между двете държави.

През миналата година стокобменът между България и Италия е на рекордната стойност от 4.85 млрд. евро и отчита ръст от 10.2% спрямо 2017-а. Добрата новина е, че през последните девет години търговското салдо е положително за България. 

Важен, разбира се, е приносът на многото италиански фирми, които развиват бизнес у нас. А Италия е втора в листата на водещите търговски партньори на България.

Благоприятни условия за търговията между България и Италия създават ниските транспортни разходи и приемливите в сравнение с трети страни цени на българските стоки и тяхното съответствие на изискванията на италиански пазар, както и качеството на предлаганите български стоки.

Насърчаването на развитието на контактите на фирмено равнище (В2В форуми, по-широко присъствие на фирми на изложения, организирани в двете страни) може да допринесе за увеличаване на размера на двустранния стокообмен и включването на повече стоки с по-висока степен на преработка.

Дузина са отраслите, към които италианските инвеститори проявяват най-голям интерес: енергетика, туризъм (изграждане на хотели и курортни селища по Черноморието и в град София), банково и застрахователно дело, транспорт (участие в модернизиране на българската инфраструктура, главно на летищата и пристанищата), селско стопанство, преработваща промишленост, търговия.

В България има големи италиански инвеститори, но не по-малък е и приносът на малките и средни предприятия, които са в основата на икономиката на Ботуша.До голяма степен всички те развиват традиционно силните сектори в Италия, а икономическите и фискални предимства се допълват и от географската близост, която улеснява връзките и бизнеса на фирмите от двете страни.

Основната дейност на "Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД е изграждане и управление на индустриални зони от съвременен тип на територията на Община Бургас. 

Дружеството разполага с две отделни територии в рамките на града - в Промишлена зона "Север" и Промишлена зона "Юг". С дейността си то допринася за стабилното икономическо развитие на Бургас и региона чрез насърчаване на инвестициите в различните отрасли, подобряването на инфраструктурата, с цел привличане на чуждестранни и български компании.

През изминалата година са реализирани ключови инфраструктурни проекти, както за Бургас, така и за самата Индустриална зона - изграждането на пътен надлез "Запад" над товарна гара. Така връзката на зоната и автомагистрала "Тракия" стана директна, което е допълнително предимство за инвеститорите.

В срещата участваха Красимир Стойчев, заместник-кмет на Бургас, Н.Пр.. Стефано Балди, посланик на Италия в София, Павлин Иванов от КРИБ-Бургас.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови