Джинджифилът скочи до 20 лева килото, набеден, че пази от COVID-19 /снимки/

Както вече съобщи meduzata.com - джинджифилът, този корен, на който се приписват чудодейни антивирусни свойства, удари 20 лева за килограм в Бургас.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Преди да ни застигне заразата COVID-19, грудките струваха 6-7 лева килото, като можеше да се намери и за 5.

Не само, че цената скочи тройно, но и стоката изчезна от пазара. Проверка на meduzata.com установи липсата на джинджифил в големите търговски вериги. 

Само в две от тях имаше – на цена 12.99 и 19.69 лв./кг. На пазара Краснодар, на единствената сергия, където се предлагаше, цената беше твърдо 20 лв.

Търсенето на джинджифиловия корен се повиши стремглаво, след като фейсбук разпространи лекцията  на руския преподавател в Уралския държавен университет д-р Олег Торсунов за уникалните свойства на джинджифила срещу коронавирус. Лекцията пред студентите се излъчва с превод и субтитри на български език.

Цената на джинджифила е скочила със 100.8%, като увеличението на цената е повече от 2 пъти, след като през първия ден на март средната цена е около 7.5 лв. и достига 15 лв. към настоящия момент, съобщиха от КНСБ. 

Цената на едро по тържищата и борсите също се задържа на високи нива (около 14-17 лв.) и това е причината малките търговски обекти да свиват количеството на изкупуване. Джижифилът става една от дефицитните стоки или бързо оборотни.

От 26 областни градове в 12 от тях, средната цена на джиндифила е нараствала над 2 пъти: Габрово и Благоевград +240%, София+245%, Шумен +221%.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови