Половината хотелиери в България планират да затворят временно

През март намаление на приходите отчитат над 70 на сто от собствениците на места за настаняване, сочи анкета на НСИ

Почти половината от хотелиерите в България възнамеряват временно да преустановят дейността си. Други планират да намалят цените за услугите си или да предложат друг период за ползване на направени резервации. Това става ясно от анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване на Националният статистически институт (НСИ), направено през април. 

Целта е събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на извънредното положение в страната (13 март – 13 април).

По отношение на бъдещата активност на мястото за настаняване в краткосрочен план 42,6% от ръководителите очакват временно да преустановят дейността си, 35,4% смятат да продължат да работят макар и с намален обем, а 14,6% очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение. Едва 6,3% прогнозират да я прекратят.

При създалата се ситуация 50,4% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Същевременно 62,5% от тях имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 52,1% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал 40,8% от ръководителите са предприели като мярка „платен отпуск“. Други 35.4% са преминали към „освобождаване/съкращаване“ , а 31,7%- към „неплатен отпуск“ , показва анкетата на НСИ.

От мярката „60/40“ са се възползвали 17,6% от мениджърите, а от „дистанционна форма на работа“ - 15.1 на сто.

През март по-голяма част от управителите (72,2%) съобщават за намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, а 24,5% от тях посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 42,9% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 18,0% от тях - „до 100%“, а 38,2% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

В периода от 8 до 21 април Националният статистически институт проведе кратко бизнес изследване „Места за настаняване“. Целта на изследването е да предостави на обществото информация за ефекта на извънредното положение, свързано с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната.

В анкетното изследване „Места за настаняване“ са включени 2 336 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над 10 легла, които са функционирали през март 2020 година. Участието в изследването е доброволно, като в периода от 8 до 21 април беше предоставена информация от 1 088 места за настаняване (46.6% от анкетираните).

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови