Таксиметровите шофьори в Бургаска област плащат най-висок данък

Созопол рекордьор с 1000 лв. данък

След обявената антикризисна мярка, според която държавата ще плати на общините част от патентния данък за таксиметровите шофьори, ИПИ обобщи данните за размера на данъка в отделните общини в страната.

Според събраната информация за 2020 г., в почти всички общини 265 общини данъкът е на заложения минимум – 300 лева,

което най-вероятно означава, че в тях или няма таксиметров превоз поначало или, че общинската администрация не смята за необходимо да го облага над минималните стойности.

Има обаче няколко видими струпвания на общини с висок таксиметров данък – с най-високи стойности са туристическите общини в област Бургас, както и в столицата и няколко общини около нея

От данните става ясно, че лидер в област Бургас е Созопол, където данъкът е 1 000 лв., съобщи burgasnews.com. Бургас се нарежда на второ място с 660 лв., а няколко общини плащат по 600 лв. 

Това са Поморие, Приморско и Царево. Айтос се нарежда след тях с 400 лв. По 300 лв. данък се плаща в Несебър, Руен, Карнобат, Сунгурларе, Камено и Средец. Единствено от Малко Търново не са подаде данни за размера на данъка.

С по-висока ставка са и повечето областни градове, където се извършва и почти цялата реална таксиметрова дейност в страната. 

С новата мярка, шофьорите ще плащат навсякъде минималния размер от 300 лева, а държавният бюджет ще компенсира разликата до определения от всяка община размер, като преведе трансфер в общинския бюджет. Такива поне засега са обещанията на властта.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови