Марияна Николова: Как ще се разхлабват мерките за ресторантите 

Може да се каже, че нашият сектор е най-засегнат. Може да се коментира тенденция за облекчаване на мерките.

Това заяви в ефира на сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя коментира икономическите трудности в бранша вследствие на COVID-19. 

Знаете, че се допусна изхранване при 50% на капацитета на хотела гостите да се изхранват. Такава алтернатива ще се обсъжда за ресторантьорския бранш. 

Предложенията са свързани с постепенно отхлабване на мерките в ресторантьорския бранш: 50% капацитет, възможности за предварителна резервация, отстояние от масите и други, стана ясно още от думите на министъра на туризма. 

Марияна Николова посочи, че всички нарушители, които нарушават мерките на здравните власти, ще бъдат санкционирани. Вицепремиерът отбеляза, че правителството провежда политика на умерени мерки у нас. Нивата на безработицата са 6.7%. Има ръст на безработицата, но той не е значителен. 

Засегнати са сериозно в сектор "Хотелиерство". Сезонът, който в момента имаме, особено се ползва от малките места за настаняване и къщи за гости, където имаме много сериозна заетост, отчете Марияна Николова. 

Тя посочи, че мярката "60 на 40" е най-балансираната в сектора, тъй като е много важно да се запази персоналът. Марияна Николова каза, че специално за сектор "Туризъм" административната тежест е максимално облекчена.  Малките места за настаняване, къщите за гости, малките хотели, уикенд пакетите - това са предпочитаните места за настаняване за този зимен сезон, коментира Николова. 

По отношение на летен сезон 2021, Марияна Николова посочи, че се очакват над 4300 чартъра на летище Варна, а до 6700 полета се очаква да се реализират за летище Бургас. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови