Собственици на заведения: По-добре зелен сертификат, отколкото да ни затворят

Въпреки лични несъгласия с някои аспекти на най-новата мярка за достъп до заведения и други обществени места и забележки към начина на въвеждане, собственици на заведения казват, че това е по-добрият вариант, отколкото да бъдат затворени, пише dnevnik.bg.

Споделят, че не са изненадани от това решение на властите и са го очаквали предвид въведения вече зелен сертификат за достъп в доста европейски страни.

"По-добре, отколкото да сме затворени. Ресторантът не е канцелария и едно отваряне и затваряне беше пагубно", обяснява Любомир Василев, създател на Motto, Opera, веригата Spaghetti Company. Според него досегашната практика на затваряне е била ужасна за бизнеса.

"Само за да заредиш един голям ресторант, колко пари трябват, колко фира има стоката? Да не говорим, че хората остават без работа. В момента е ясно, че печалба няма да има, но поне хората да си взимат заплатите", описва ситуацията той.

В едното заведение в първия ден на изискването за сертификат заварил само чужденци. Допуска, че на местните клиенти ще им трябва време да свикнат или пък да решат да се ваксинират, ако вече не са го направили.

Не вижда проблем с проверката на клиентите. Тази функция е възложена на хостесите, които настаняват гостите като ползват апликацията за проверка на QR кода на сертификатите. "Не смятам, че това е особен проблем, не знам защо се бунтуват толкова хората. Бях във Виена, в Париж, там си е така и влизането със сертификат си е част от нормалното", казва той.

Обяснява, че целият персонал вече е ваксиниран, за което признава, че са били "леко подтикнати" да го направят. "Отдавна следим тенденциите, нямаше как да не стане това. Бяхме готови за тази мярка. И те си знаят. Имат лошия вкус от времето, когато останаха без работа, защото ни затвориха", описва ситуацията Василев.

Някои от служителите му работят при него от самото начало и като лидери на мнение са повлияли и на другите да се ваксинират. "Но като цяло е трудно, защото знаете какви са настроенията. На мен не ми се ще да задължавам никого да прави нещо, което той не се е убедил, че е правилното решение. Но смятам, че селектираме здравомислещи хора - и като клиенти, и като персонал."

Подобно на повечето си колеги също смята, че ваксинирането е трябвало да почне от държавната администрация, която често работи и без маски, показва неговият опит от ходене по институции.

Смята, че ще отнеме време хората да се настроят към новите реалности - докато свикнат или докато продължат да се бунтуват и със сигурност ще има спад в броя на клиентите, но се надява хората да проявят разум.

И той подобно на другите в бранша смята, че обявеният внос от над 1 млн. безплатни бързи тестове от Европейската комисия, трябва да се разпредели пропорционално в техния и други засегнати сектори.

Напомня, че оцеляването на бранша е много сложно от началото на пандемията, като към проблемите сега се наслагват високите цени на тока. Обяви, че още преди въвеждането на зеления сертификат, в момента, в който новите заразени са надхвърлили 3 хил. за денонощие, клиентите са намалели с около 40%. Допуска, че в заведенията с по-младежка аудитория това не е така.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови