НАП проверява Лукойл: Загуби в България, печалба в офшорни сметки

От няколко месеца Националната агенция за приходите (НАП) проверява голяма руска петролна компания, оперираща и в България, която през последните 10 години отчита загуби, въпреки че е една от най-големите на пазара в страната.

Това съобщава Дневник, като се позовава на изказване на директора на НАП Румен Спецов пред румънския вестник Libertatea.

Спецов разказва, че около компанията има куп други фирми, включително български, които работят по такъв начин, че трупат печалби в Швейцария или офшорни компании. Той обаче отказва да назове името на руската компания.

Според Дневник най-вероятно става въпрос за “Лукойл”.

В интервю за Свободна Европа през юни бившият служебен министър на финансите Асен Василев каза, че през годините корпоративният данък, който е плащала компанията “Лукойл” в България е бил около нулата.

“Една от задачите, които се работят в НАП в момента, е да се види трансферното ценообразуване. За Вашите зрители, това е, когато купуваш стока в чужбина и тя ти се признае като разход в страната, дали тя е купена на пазарна себестойност. Особено, ако е между свързани лица”, каза Василев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови