Без български домати на пазара и през пролетта?

Рязък спад в производството на зеленчуци отчита земеделското министерство. Добивите на домати през последните три години са се сринали три пъти, съобщи БНР.

Критично слаба е била през 2021 година за производителите на домати. Според оперативните данни на агроведомството произведените през миналата година домати са по малко от 37 хиляди тона. През 2019 година те са били близо сто хиляди тона, а през 2020 реколтата е достигнала почти 70 хиляди тона.

С една четвърт са се свили реколтираните площи на открито, спаднали са и средните добиви от декар, отчита статистиката.

Показателите за домати през миналата година се увеличават само в оранжериите, но икономическата ситуация не дава перспектива за този тип производство. Заради високите цени на газ, ток и препарати за растителна защита в момента оранжериите съкращават персонал и намаляват производството си. По неофициални данни повече от половината оранжерии са затворили.

Според представители на бранша в момента у нас не се продават български оранжерийни краставици и домати, а ако ситуацията не се промени вероятно и през пролетта на пазара няма да има българска стока.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови